Hvornår kan man finde barnets køn?

En af de ting, der er allermest spændende, når man er gravid, er at finde ud af kønnet. Mange kan slet ikke vente med at kende kønnet – selvom der dog er nogle, der ønsker at vente til fødslen.

Der findes mange sjove måder at gætte sig frem til kønnet på. Man siger f.eks. at man venter en pige, hvis man har problemer med uren hud under graviditeten, imens man venter en dreng, hvis man ikke har det problem. Man siger også, at man venter en pige, hvis man har søde cravings under graviditeten og en dreng, hvis man craver surt eller salt. Sidst men ikke mindst siger man også, at man venter en pige, hvis man generelt har det meget dårligt i første trimeter. Det er vigtigt at forstå, at der her kun er tale om myter. Det er ikke en videnskabelig måde at finde frem til kønnet på. Det kan man kun med en kønsscanning.

En kønsscanning er en scanning med det ene mål at finde frem til kønnet på det foster, der ligger inde i livmoderen. Denne type scanning er ikke en del af de offentlige tilbud. Det betyder ikke, at du ikke kan få din babys køn at vide ved de scanninger, du skal til i det offentlige, men det kan du kun, hvis baby ligger i den rette stilling til at det kan afgøres. Der er altså ingen garanti for at du kan få kønnet at vide med sikkerhed, medmindre du får foretaget en kønsscanning.

En kønsscanning foregår på en privat scanningsklinik, og den kan du få foretaget fra uge 14. Der er dog nogle krav, der skal opfyldes for med god sikkerhed at kunne bestemme barnets køn, bl.a. skal fostrets kønsorganer være tilstrækkeligt udviklet, de skal være normale og så skal forholdene også være gode, dvs. fostret skal vende rigtigt.

En kønsscanning kan foretages på alle tidspunkter af graviditeten – dog først fra uge 14. Det er det tidligste tidspunkt, hvor de ydre kønsdele begynder at kunne ses bare nogenlunde klart. Det skal dog siges, at det dog langt fra i alle tilfælde er muligt at se kønnet så tidligt, da barnet f.eks. kan ligge forkert eller ikke er udviklet nok til at det kan ses. I så fald vil du skulle til en kønsscanning mere (en genscanning). De fleste scanningsklinikker tilbyder gratis genscanning, hvis kønnet ikke kan afgøres, så du ikke skal punge ud igen og igen uden at få kønnet at vide.