Tandproteser – hvad skal jeg vide

Selvom de fleste gerne vil have et sundt tandsæt bestående af egne tænder i hele livet, er det ikke altid muligt. Vi slider tænderne med tiden, og det kan betyde, der på et tidspunkt opstår behov for implantater eller tandproteser.

Vi har talt med vores lokale tandlæge om tandproteser i Aalborg – og om hvorfor, løsningen kan være god.

Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er det, man i gamle dage ville kalde for et gebis. Løsningen er dog på ingen måde gammeldags, da det er en teknologisk og håndværkskrævende proces at fremstille en tandprotese.

Løsningen går ind og erstatter manglende tænder eller at helt manglende tandsæt. Derved tales der om del- og helproteser afhængigt af den enkelte patient.

Når man får lavet sin protese, sker det med 3D scanning og en efterfølgende fremstilling, som sikrer, protesen passer perfekt til patientens gummer og gane. Dette er ikke bare vigtigt for at protesen ikke falder ud, men for at sikre en komfortabel og funktionel løsning.

Oplever man stadig, at tandprotesen falder lettere ud, kan man få den tilpasse med kliklåse-systemer, så den fæstner sig bedre. Det vil typisk være den øvre protese, som kan være mindre stærkt fæstnet, men det er muligt at komme denne gene til livs.

Tandprotesen går derved ind og erstatter det manglende tandsæt, så man kan smile, spise m.m.

Proteser laves efter individet

Hvis du tror, man bare kan købe en protese i ’håndkøb’, tager du grundigt fejl. Alle tandproteser fremstilles individuelt, så de passer perfekt i alle tilfælde.

Ligeledes gøres der en dyd ud af det æstetiske. F.eks. laves tandproteser med en lyserødlig akryl, der imiterer tandkød, mens tænderne er lavet af stærkt porcelænsmateriale. Tænderne laves dog ikke kridhvide som var det skolekridt, men tilpasses i nuancer, så resultatet bliver naturtro og svært at skelne fra almindelige tænder.

Hvis du overvejer at få lavet en tandprotese, skal du kontakte en tandlæge nær dig, som kan vurdere din situation og komme med de bedste anbefalinger. Herpå kan tandlægen give dig anbefalinger til den optimale løsning.

Der vil naturligvis være en kort tilvænningsperiode, men din tandprotese kommer hurtigt til at føles naturlig at bære.