Nybygger med hænderne skruet rigtigt på? Det skal du være opmærksom på

Mange går med en drøm om at få lov til at tegne deres helt eget hjem, som de kan få bygget. Er du i en heldig situation, hvor det er muligt for dig, så ved du også godt, at processen er langt mere end bare at tegne på et papir.

Man skal have styr på alt fra fundament til tag, materialer og tegninger og ikke mindst at skabe sig et overblik over en realistisk arbejdsproces og tidsplan. Vi vil gerne hjælpe dig med at få styr på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du skal bygge dit helt eget hjem.

Bæredygtige materialer

Vi lever i en verden, hvor klima, miljø og CO2-udslip er i højeste kurs på den politiske dagsorden. Vores klode har lidt hårdt af menneskets forbrug af stort set alle materialer, og derfor er det enormt vigtigt, at du tager et bæredygtigt valg, når det kommer til at udvælge byggematerialer til dit hjem. Vi er godt klar over, at ikke alle er i en økonomisk situation, hvor det er muligt at gå all-in på dette punkt, men vi opfordrer alligevel til at udforske, hvilke muligheder du har.

Du kan overveje at bygge i træ, som for det første er et naturmateriale, men som også er godt for dit klimaregnskab. Det er meget vigtigt, at træet kommer fra en skov, som er i balance med sig selv. Det vil altså sige, at man ikke fælder flere træer, end man når at plante. Samtidig ødelægger man heller ikke dyreliv eller planteliv i skoven, blot fordi man fælder træer. Altså har man den højeste respekt for naturen.

Et andet bæredygtigt tiltag er, at du isolerer dit hjem med papir. Du kan købe certificeret papirisolering, som betyder, at det er et produkt til bæredygtigt byggeri. Papirisolering har et CO2-udslip, som er markant mindre sammenlignet med andre former for isolering, og så klør og kradser det heller ikke som f.eks. rockwool. Dog skal du bære maske under isoleringsprocessen.

Det rigtige fundament

Et solidt fundament er et af de vigtigste elementer på hele huset. Det er her, at huset separeres fra jorden, så udover at det selvfølgelig skal være solidt, skal det også være jævnt og lige, kunne bære og stabilisere resten af huset og dets vægge samt sørge for, at det ikke synker ned i jorden. Er der revner i væggene på huset, kan det skyldes, at fundamentet ikke kan bære den vægt, som huset har. Altså har man et dårligt fundament.

For at få et godt fundament er det vigtigt, at man finder ud af, hvilken type jord huset skal bygges på. Det er ikke al jord, der er lige godt egnet til at blive bygget på, men der findes masser af metoder, så det nok skal lykkes.

Når du opbygger dit fundament og dine vægge, bør du anvende lecablokke. Udover at være gode til selve opbygningen, kan de isolere hjemmet. De vejer heller ikke det store i forhold til den styrke, som de har. Det gør altså lecablokke til et rigtig godt byggemateriale, da det er nemt at arbejde med – også for dem, som er ude i et gør-det-selv-projekt.

Lecablokke fås i alverdens størrelser, så du kan med garanti finde lecablokke til dit byggeprojekt.

Husk at lægge et budget

Når man går i gang med sit byggeprojekt, er det vigtigt, at man får overblik over de midler, man selv har, og hvad man skal have købt på længere sigt. Når man fastlægger et budget, som er overskueligt at finde rundt i, man kan lynhurtigt gennemskue, om ens idéer er realistiske eller ej.