Byg-selv? Gør dit næste byggeprojekt mere bæredygtigt

I Danmark bruger vi mange flere byggematerialer, end vi tror. Desværre er situationen sådan, at ikke alle byggematerialer er særlig gode for klimaet. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at man anvender bæredygtige byggematerialer. Her er det dog ikke kun klimaet, du hjælper, men også dit budget. Sagen er nemlig den, at du også sparer penge på den lange bane, hvis du bygger CO2-venligt, så både din pengepung og samvittighed bliver bedre stillet.

Benyt naturens materialer

Når du f.eks. skal isolere dit hjem, kan du vælge at isolere med bæredygtige materialer såsom papirisolering. Det er førsteklasses isolering, og så tager det hensyn til miljøet og klimaet, som gør, at dit CO2-udslip mindskes kraftigt. Du sparer også penge på din varmeregning, da et velisoleret hus ikke behøver at blive lige så opvarmet, som hvis isoleringen var af materialer, som gjorde, at huset var utæt.

Grunden til, at papirisolering er så godt for miljøet, er, at det kræver 75% mindre energi at fremmestille materialet i forhold til andre isoleringsmaterialer som f.eks. rockwool

Du kan anvende træ som byggemateriale, så længe du anvender træ fra en skov, der er i balance. Med det menes der, at man ikke fælder mere af skoven, end man når at plante. Det betyder også, at man ikke ødelægger biodiversiteten og dyrelivet, som befinder sig i skoven, til trods for at man fælder træer. At bygge med træ har også et moderne udtryk, og det holder i mange år, hvis man blot sørger for at give det en god overfladebehandling og noget trælakering. Til den kreative kan man selv opsøge brugte vareterminaler eller private og genanvende deres brugte byggematerialer.

Bæredygtige energitiltag

Om det er til opvarmning af huset eller brugsvandet, anbefaler vi luft til vand varmepumper, da disse varmepumper er den mest optimale løsning. Hvordan? Luft-til-vand-varmepumper trækker luftens energi udenfor huset, og her vil en kompressor monteres, som så suger luften ind. Luften går i en kompressor, som omdanner luften til varmt vand ved at hæve temperaturen og komprimere luftmængden. Det varme vand vil trækkes ind i en varmtvandsbeholder, der oftest vil være i et skab i husets bryggers eller entre. Efterfølgende vil varmen fordeles ud til dit gulvvarme-/radiator-system og til husstandens brugsvand.

Du kan også få installeret solceller på dit tag som et bæredygtigt tiltag, der også kan være med til at give dig varme i hjemmet. Tag f.eks. et solcelleanlæg på fire kWp (kiloWatt-peak). På sådan et anlæg kan du spare en udledning af CO2 på cirka 1700 kilogram årligt. Udover det har solceller også en lang levetid.

Køber du et nyt solcelleanlæg i dag, kan det holde helt op til 25 år, hvis man sørger for at rengøre og efterse det. Selvom solcelleanlæg kan være pebrede i prisen, kan du sagtens tjene pengene hjem, da du sparer enormt meget på din varmeregning. Faktisk kan det være sådan, at du slet ikke behøver at betale en regning for at varme dit hjem op. Man siger nemlig, at et solcelleanlæg typisk har tjent sig hjem efter 10 år.