Håndværkerfradraget er stadig populært

Håndværkerfradraget er ikke gået hen og blevet uinteressant. Det bruges fortsat vver hele landet og på tværs af husstande med vidt forskellig årlig indkomst.

Det interessante ved det er, at det dermed ikke er et fradrag, som er forbeholdt nogen særlig demografisk gruppe, hvilket fradraget ellers har været kritiseret for nogle steder. Fordommen var, at det var en ekstra mulighed for de mest velhavende, dem som have mindst brug for det. Faktisk var det nordjyderne og personer i Syddanmark, som brugte fradraget mest flittigt. Fordommen blev derfor punkteret, hvilket de mærkede hos Kiesel i Kolding, Syddanmark, hvor de blandt andet har læssemaskiner til salg og sælger en stribe øvrige erhvervsmaskiner. På trods af at mange andre erhverv har mærket den verdensomspændende corona-situation, har håndværksbranchen og sidestøttende erhverv i 2019 og fortsat haft luft under vingerne – en tendens der umiddelbart ikke ser ud til at afvige inden for nærmeste fremtid. Dette skyldes ikke mindst udbetalingen af feriepenge, som mange – i mangel på rejsemuligheder – har valgt at investere i deres bolig.

Men også for på B2B-markedet blæser der positive vinde. Det kan RH Sandblæsning, der udfører industrilakering, bevidne om. Også her har der været godt med opgaver inden for industrilakering, metallisering og andre opgaver med stål og metal til alt fra byggebranchen til nicheerhverv.

Også servicefag vinder frem

Håndværksfradraget har altid været flittigt brugt til primært boligrenoveringsopgaver. Men tendens til at benytte det til serviceopgaver et nu også stigende. Hvor fordelingen tidligere har heddet 9 ud af 10 håndværksopgaver og 1 ud af 10 serviceopgaver, er forholdet nu mere 7 til 3, stadig med fordel til håndværksopgaverne.

Tendensen er, at mange har fradrag til f.eks. energirenovering og istandsættelse af køkken, bad m.m., hvorfor der nu er blevet mere luft i økonomien til opgaver med servicekarakter.

Udligningen i fordelingen er godt nyt for de mange servicefag, der er med til at sætte gang i de økonomiske hjul og sætte gang i arbejdsudbuddet, hvormed flere kan komme i job.