3 tips til at holde økonomien ved lige over vinteren

Jul og økonomi

Det kan være svært at balancere økonomien i højtiden, når alt fra gaver til sociale begivenheder banker på døren. Hvor meget bruger man på hinanden, hvad er forventningerne til julefrokosten, og hvad gør man, hvis kalenderen er helt fuld? Vi har samlet 3 tips, der kan give dig ro i maven over vinteren, og sørge for at du kan bekymre dig mere om dine kammerater end om pengepungen.

Spar op

Ligesom så mange andre tidspunkter på året, så kan julehøjtiden godt være hård for pengepungen. Ikke nok med, at der skal gives gaver her og der, så er der også et hav af events på arbejdet, med de gamle venner, med andre bekendte osv. Og derfor gælder det om at forberede sig godt. Black Friday giver dig mulighed for at finde gaver til utrolig gode priser, men det kræver, at du er forberedt og har spurgt om ønskesedler fra dine nærmeste. Dette kan gøre, at du fordeler dine penge lidt bedre, så du ikke skal spare op fra den ene måned til den anden. For det sker jo for os alle, at vi lige kommer til at bruge lidt fra opsparingen i ny og næ, og så går det udover gaverne.

Sørg for at forventningsafstemme

Selvom det kan være en skide god aften med gutterne, så ender det økonomiske aspekt af julefrokoster altid med at være lidt tungt. Hvem kommer med hvad, hvordan fordeler vi det, og er der nogle, der har gjort mere end andre? Har du en gruppe af venner, du holder julefrokost med hvert år, så er det på tide at sætte nogle rammer for aftenen. Skal man være forberedt på at betale 150 kr. hver eller 750? Det kommer helt an på, om aftenen skal slutte på klubben med bord og flasker, eller om det skal være en aften hjemme hos en vært. Har man forskellige forventninger til aftenen, så kan det føre til problematikker, hvis de forventninger ikke bliver delt. I værste fald kan det føre til, at I kommer op at skændes og måske stopper med at holde julefrokost sammen.

Hellere én god gave, end flere gaver der er okay

Afhængig af hvor du er i livet, så kan det være en fordel at begynde at investere i kvalitet fremfor kvantitet. En vinterjakke der holder år efter år er langt billigere end at skulle erstatte den hvert andet år. Det samme gælder for vinterstøvler, Chelsea boots, og andre tøjvarer, men også teknologi, såsom earpods eller TV. Og hvis du giver gaver til voksne mænd, så forsøg hellere at give én god gave, i stedet for 2-3 små gaver. Udover at det oftest er billigere, så giver det langt mere værdi for modtageren, hvilket jo er grunden til, at vi giver gaver i første omgang. Vi kender alle sammen godt det med at få en skjorte i lidt dårlig kvalitet og to t-shirts i samme gave, og ikke rigtig være glad for nogle af delene. Havde de penge været brugt på én fed skjorte, så ville det give langt mere værdi i sidste ende.

Og det princip kan du selvfølgelig bruge til din egen ønskeseddel. Vælg få, specifikke ønsker, der giver dig værdi over lang tid, så du år efter år får gaver der holder.

Frygter du allerede juletidens økonomiske krav, så kan du tage et simpelt minilån, så du kan komme let og gnidningsfrit gennem julen. Og med en så stille januar og februar kan du stille og roligt betale af på lånet, uden du mærker det i din hverdag.