Udstyr til undervandsjagt

Undervandsjagt er blevet utrolig populært for nyligt, selvom det har eksisteret længe. Det går ud på, at man snorkler og fanger fisk med harpun, håndspyd eller noget lignende. For at få lov til at gå på undervandsjagt skal du indløse fisketegn som andre lystfiskere, og du skal overholde fredninger og mindstemål. Du må desuden ikke bruge harpun mellem solnedgang og solopgang, men du kan bruge dykkerkniv, lasso, fiskenet eller bare hænder.

Undervandsjagt er fridykning. Det er en stor oplevelse, hvor der er ro under vandet, og man vil opleve at glemme tid og sted, når du jager. Det er en god beskæftigelse for de travle danskere. Er du nysgerrig på mere? Så læs med her for at blive klogere på udstyr til undervandsjagt.

Udstyr

UV jagt udstyr er anderledes end dykkerudstyr med iltflaske. Du skal nemlig være iført fridykkerudstyr. Det inkluderer våddragt, svømmefødder, maske, snorkel blybælte og harpun. Du bruger harpunen til at fange fiskene med. Den er drevet af elastikker eller af trykluft.

Når du skal på UV jagt, skal du ikke trække vejret gennem en iltflaske, som når du ellers dykker. Du skal holde vejret og bruge lungernes kapacitet. Det er forskellen mellem de to former for dykning. Du kan godt bruge dit dykkerudstyr til UV jagt, men du kan med fordel få en bedre oplevelse med det rette udstyr.

Våddragt

Du kan godt bruge din dykkerdragt til undervandsjagt. En våddragt designet til jagt vil dog være mere behagelig at have på. En open cell våddragt er todelt, så du undgår lynlås, og du vil kunne bevæge dig mere frit. Den vil have en hætte, som beskytter mod kulde eller UV stråler. De typiske våddragter til UV jagt vil være lavet af nylon, som er et slidstærkt materiale. Indersiden er neopren, som sidder tæt. Den holder godt på kropsvarmen. Reglen for våddragt i Danmark er:

  • 5 mm våddragt anbefales fra juni til oktober (10-25 °C)
  • 7 mm våddragt anbefales fra april til december (5-20 °C)
  • 9 mm våddragt anbefales fra november til maj (1-15 °C)

Maske

Den største forskel mellem dykning og UV jagt er masken. Her skal du finde en lavprofils dykkermaske, som tillader mindre luftvolumen. Det er en god idé at finde en maske, der er lavet af silikone, så den kan sidde helt tæt. Snorklen kan være med eller uden ventil. Med ventil tømmes nemmere for vand, men kan larme, så det kan skræmme fiskene væk. Det er en overvejelse værd.

Finner

Du kan overveje at købe finner til din kommende hobby. Svømmefødderne er længere og smallere, når de skal bruges til jagt. Så får du god kraft og skal sparke færre gange. Finnerne er ofte lavet af plastik, fiberglas eller carbon. De dyreste er i carbon, men de er også de mest behagelige.  Se udvalget her

Andet udstyr

Noget af det andet udstyr, du kan bruge til UV jagt, er: dykkerkniv, dykkerlygte, blybælte, neoprensokker eller handsker, net, taske, bøje og undervandskamera.

Hvis du er blevet bidt af tanken om at blive undervandsjæger, så kan du tage et introkursus, som kan hjælpe dig i gang. Du vil helt sikkert blive glad for din nye hobby, og du vil nyde den endnu mere, hvis du har det rigtige udstyr.