Planlæg haven allerede nu

For mange starter de grundige forberedelser til næste sæsons havearbejde allerede med grundig planlægning i vinterperioden.

For selvom vi endnu ikke kan få de grønne fingre aktiveret, er der masser af tanker man kan gøre sig, bår det kommer til at lagge en god køreplan for de varmere sæsoner.

Sådan gør du det let for dig selv

Den nemmeste måde at planlægge haven på, er ved at:

Måle haven op, så du ved, hvor langt der er fra terrasse eller hus og ud til haven slutter. Disse tal skal du bruge, fordi næste step er at tegne haven på et stort stykke papir. Her kan du tegne haven i en størrelse som f.eks. 1:100, så det er let at holde overblik. Brug gerne ternet papir, så du får lettere ved at fælge linjer og zoner, som det skrider frem. På planen skal du naturligvis også tegne huset, hvor du skal markere udgange og vinduer, så du har dit synsfelt med i betragtningen igennem forløbet.

Inden du starter kan det være en god idé at tage et par kopier af din skabelon, så du har en helt frisk kopi, hvis du vil lave om eller sammenligne flere muligheder.

Husk at du selv bestemmer, om du vil tage udgangspunkt i noget eksisterende eller starte helt forfra. Starter du med en ’tom’ have, er det vigtigt, du kan fjerne de træer, buske og rødder som er i haven. Hertil kan du bruge maskiner som f.eks. jordfræsere eller få sprængningseksperter ud og tage de genstridige rodnet (se mere her). Det kan både spare tid og kræfter, og er en afprøvet metode, som virker.

NB! Husk også at tegne skyggefald på din tegning, så du kan tage højde for, hvor du opholder dig mest i solen.

Næste skridt

Nu er det bare at tegne din drømmehave!

Når haven er tegnet, må du væbne dig med lidt tålmodighed til foråret kommer. Her kan du alene – eller sammen med en anlægsgartner tage fat på arbejdet. Se mere på www.gltp.dk, hvis du skal bruge en professionel havemands hjælp, og hvis ikke, så skynd dig at få købt de planter og den jord, du skal bruge til haven.

Udstyret med en god plan, bliver arbejdet meget lettere.