Bisættelsen – sådan siger du bedst farvel til én, du holder af

Det er enormt hårdt at opleve, at én, man holder af, går bort. Hvordan skal man kunne leve et liv uden den person? Og hvordan kan man bedst muligt sige farvel? Det vil denne artikel forsøge at hjælpe dig med.

Sådan planlægger du en bisættelse

Når man har mistet en af sine nærmeste, kan det være en overvældende opgave at skulle planlægge bisættelsen. Derfor er det vigtigt at kontakte en lokal bedemand, der kan hjælpe med at planlægge hele bisættelsen lige fra kontakt til kirke, kapel og krematorium til bestilling af kiste og indrykning af dødsannoncer. Med en bedemand ved din side, vil de praktiske opgaver blive klaret for dig, og du kan fokusere på andre ting. Det er muligt at finde bedemænd i hele landet, uanset om du bor i København, i Sønderjylland, eller om det er en bedemand Aalborg, du har brug for.

Du skal dog selv forsøge at huske, om afdøde have nogle ønsker til bisættelsen. Er der en bestemt type blomster, der skal pynte kirken? Er der nogle bestemte salmer, der skal synges? Hvis ikke der er ønsker til dette, kan du selv vælge det, du synes passer allerbedst.

Forbered en personlig tale eller skriv et brev

Et andet element, som kan være vigtigt, er at få sat nogle ord på de oplevelser, du har haft med afdøde. Det kan komme til udtryk gennem en tale, som du holder under bisættelsen eller mindeceremonien, eller gennem et brev. Her handler det om at fokusere på alt det, som personen har givet dig gennem dit liv. Hvilke oplevelser husker du? Hvad har personen fået dig til at føle? Og hvorfor er det så svært at skulle leve uden denne person? Ved at besvare disse spørgsmål, får du sagt meget af det, der fylder som pårørende, og det vil være en smuk oplevelse.

Inviter venner og familie til mindesammenkomst

Der er flere måder, hvorpå man kan holde en mindesammenkomst. Det vigtige her er, at der er en masse mennesker, som kendte og holdt af afdøde. Det giver alle mulighed for at dele historier, tanker og følelser med hinanden – og måske kan der endda være plads til at grine og smile af alt det, som I har været igennem sammen. Dog er der en del opgaver, og derfor kan det være en god ide at uddelegere nogle opgaver og hyre folk til f.eks. madlavning. Så kan du i stedet fokusere på at bearbejde tabet sammen med dine nærmeste og sørge for de små, personlige detaljer, som hvilken musik der skal spille i baggrunden.

Forhåbentligt er du nu lidt mere afklaret med, hvordan du kan sige farvel, selvom det er noget af det hårdeste, man kommer til at gøre.