Sådan håndterer du din urostomipose

Når man får anlagt en urostomi, afledes urinen fra nyrerne og føres i stedet op til huden på maven, hvor urinen opsamles i en urostomipose. Der kan være flere årsager til, at en urostomi er nødvendig. Selvom der kan være mange bekymringer og spørgsmål forbundet med urostomi, er der meget, du selv kan gøre for at mindske udfordringerne. Først og fremmest handler det om at vælge den rette urostomipose, der passer til lige netop dine behov.

Hvordan vælger du den rette urostomipose?

Der er flere ting, du skal overveje, når du skal vælge den rette urostomipose. Det afhænger blandt andet af din kropsfacon, herunder hvordan området omkring din urostomi ser ud. Er det fladt, skaber det en fordybning, eller er området hævet?

Dette varierer fra person til person og kan også ændre sig over tid. Derfor kan det være nødvendigt at eksperimentere med flere poser, før du finder den rigtige.

Coloplast har udviklet flere typer urostomiposer, som giver rig mulighed for at finde en pose, der matcher den enkeltes behov.

Fordele ved at vælge SenSura® Mio 

Blandt produktsortimentet hos Coloplast findes serien SenSura® Mio. Med en urostomipose fra denne serie vil du opleve, hvordan du fortsat kan leve et trygt og aktivt liv, på trods af din urostomi.

Produkterne er nemlig udviklet med fokus på kroppens anatomi, så posen sidder tæt, følger kroppens bevægelser og generelt føles behagelig. Derudover vil du kunne opleve gennemtænkte og innovative funktioner som:

  • Tilbageløbsventil, der forhindrer urinen i at løbe tilbage til stomien.
  • Blød udløbsventil, der er let at anvende og sikrer, at der ikke efterlades resturin efter tømning.
  • Flere typer klæber, så du kan vælge den pose, der passer bedst til netop dig for maksimal tryghed.
  • Mekanisk koblingssystem, som fastlåser posen ved hjælp af et hørbart ’klik’, så du ved, at posen er låst korrekt fast på basispladen.

Sådan tømmer og skifter du din urostomipose

I starten vil det selvfølgelig kræve en tilvænningsperiode, når du skal lære at skifte og tømme din urostomipose. Det kan være en stor hjælp, hvis du – så vidt muligt – skifter din pose på faste tidspunkter. Her vil udløbsventilen sørge for en let tømning, som du blot lader urinen løbe ud fra.

Når du skal skifte posen, er det vigtigt, at du sørger for, at huden er helt tør. Herefter er der følgende steps:

  1. Fjern beskyttelsesfilmen fra klæberen
  2. Placér hullet omkring stomien
  3. Tryk posen godt fast med fingrene – både foroven og forneden.

Især i starten er det vigtigste, at du giver dig god tid til både tømning og skift, så du kan blive fortrolig med håndteringen af din urostomipose. Kun ved at øve og prøve dig frem, kan du finde den metode, der virker bedst for dig.

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast 

Det kan være svært at vide på forhånd, hvilken type urostomipose du har brug for. Hos Coloplast kan du bestille gratis vareprøver. Det giver dig mulighed for at afprøve forskellige produkter, så du kan finde frem til den rette løsning for dig.

Det kræver blot, at du udfylder en formular på Coloplast.dk, hvor du vælger ønsket produkt samt udfylder din brugerbaggrund, stomitype og dine kontaktoplysninger. Herefter vil Coloplast levere din bestilling inden for 24 timer på hverdage.