Udforsk forholdet mellem cannabis og rygsmerter

Mennesker har brugt cannabis og cannabisfrø i tusinder af år i et forsøg på at behandle forskellige former for smerte. I den moderne æra er rygsmerter en af ​​de mest almindelige årsager til smerter, og mange mennesker selvmedicinerer med cannabis for at forsøge at lindre deres symptomer. Men hjælper ukrudt rent faktisk på rygsmerter? Find ud af, hvad forskningen siger.

 

Hjælper ukrudt mod rygsmerter? Chancerne er, at du er stødt på nogen, der fortalte dig, at det virker for dem. Forskningen omkring dette emne forbliver dog tidlig og inkonklusiv. Fordi denne tilstand påvirker millioner af mennesker over hele planeten, og de nuværende behandlinger er begrænsede i deres effektivitet, er forskerne mere ivrige end nogensinde før efter at finde ud af svaret på dette spørgsmål.

 

Forstå rygsmerter

Rygsmerter har status som en epidemi; omkring 1 ud af 6 voksne oplever en form for rygsmerter alene i England. Ud over forekomsten af ​​denne tilstand er rygsmerter notorisk vanskelige at diagnosticere og behandle. Det traditionelle biomedicinske syn på rygsmerter postulerer, at smertefornemmelser stammer fra vævsskade i form af et afrevet ledbånd, fanget nerve eller degenererende rygmarvsskive.

 

Nogle patienter oplever dog smerter i fravær af vævsskade. Desuden kan patienter, der viser tegn på vævsskade eller dysfunktion, såsom en diskusprolaps, opleve lidt eller ingen smerte. Disse resultater udfordrer det biomedicinske syn og gav anledning til en mere nuanceret model: det biopsykosociale syn på rygsmerter.

 

Som navnet antyder, overvejer denne tilgang de biologiske, psykologiske og sociologiske faktorer, der alle bidrager til et individs opfattelse og sværhedsgrad af smerte. For eksempel bruger nogle klinikere en intervention kendt som smerteneurologisk uddannelse (PNE) til at løse de psykosociale problemer, der kan bidrage til kroniske rygsmerter.

 

Konventionel medicin indiceret til at bekæmpe smertefornemmelser omfatter håndkøbsprodukter såsom ibuprofen, visse antidepressiva og narkotika såsom opioider. Bivirkningerne og misbrugspotentialet ved disse muligheder får dog ofte patienterne til at søge andre steder; mange vælger at eksperimentere med hash i et forsøg på at lindre deres symptomer.

 

I det følgende starter vi med at se på de forskellige typer af rygsmerter. Derefter vil vi tage et kig på endocannabinoidsystemets rolle i rygsmerter, før vi undersøger, hvad forskningen siger om cannabis på dette domæne.

 

Almindelige årsager og typer af rygsmerter

På trods af kompleksiteten af ​​nogle former for rygsmerter, spores andre typer let til en åbenlys årsag og kræver relativt enkel behandling. Nedenfor opdeler vi rygsmerter i to hovedkategorier: akutte smerter og kroniske smerter.

 

Akutte rygsmerter

Akutte rygsmerter refererer til smerter, der kommer pludseligt og ikke bliver ved i lange perioder. Denne type smerte udvikler sig normalt væk fra andre fysiologiske årsager og stammer i stedet fra mekanisk stress. Nogle af de vigtigste årsager til akutte rygsmerter omfatter:

 

Muskelspasmer: Muskelspasmer kan forårsage smerte, der spænder fra en kedelig smerte til en skarp stikkende fornemmelse. De opstår på grund af ufrivillig sammentrækning af muskelfibre og er ofte forårsaget af kronisk underbrug eller overforbrug af de involverede muskler.

Muskelbelastning: Mange forskellige muskler er placeret i ryggen; fra de lange stabilisatorer omkring rygsøjlen til de overfladiske primus motorer, der letter bevægelse ved skulderen. En rift eller belastning i nogen af ​​disse muskler på grund af skade kan forårsage korte anfald af smerte og funktionstab.

Ledbåndsforstuvning: Mens muskler gør os i stand til at bevæge os, begrænser ledbånd bevægelse omkring leddene for at holde dem beskyttede. Mange ledbånd bidrager til stabiliteten af ​​rygsøjlen; mindre ledbånd hæfter på enkelte ryghvirvler, hvorimod store spænder over hele rygsøjlens længde. Overdreven forvridning, fleksion, forlængelse eller rotation kan forårsage en rift – eller forstuvning – i et ledbånd og efterfølgende akutte rygsmerter.

Diskusprolaps: Spinalskiver er placeret mellem hver hvirvel, hvor de fungerer som støddæmpere. Hver skive har et fibrøst ydre lag og en gelatinøs indre del. Under diskusprolaps “glider” den indre del ud gennem det fibrøse væv og kommer nogle gange i kontakt med rygmarven, hvilket resulterer i smerter. Herniation opstår både af mekanisk stress og aldersrelateret slitage. Denne form for skade tager ofte kun 4-6 uger om at hele i mange tilfælde.