Spis sundt og lev længere

spis sundt

Kroppen er dit tempel. Sådan skrev livsstilsguruen Terri Watts i sin bog af samme titel. Det kommer jo nok heller ikke som nogen overraskelse, at passer du på din krop, så lever du længere. Udover daglig motion, så er kosten noget af det mest afgørende for en sund krop. Derfor siger vi også, at spiser du sundt lever du længere.

Hvordan spiser man sundt?

Noget af det første du kan gøre er at kigge på din tallerken. Prøv at del den midt over. Del herefter den ene halvdel over igen, så tallerknen nu er delt i tre dele. Den store halvdel (2/4) skal bestå af grøntsager eller salat. Den en af de små halvdele (¼) skal bestå af proteiner. Den sidste af de små halvdele (¼) skal bestå af kulhydrater.

Hvilke proteiner er de bedste?

Vi opfatter oftest proteiner som værende kød, men der er også masser af proteiner i ost, æg, nødder med flere. Proteinerne er dem der giver en mæthedsfølelse, og de hjælper også kroppen med at opbygge muskelmasse. 

De bedste kød proteiner får du fra fugl og fisk, man siger også ofte: “Fra det der kan svømme eller flyve”. Især fisk er godt fordi fedtstofferne i fisk er utrolig gode for din krop. De mindre gode proteiner finder du et rødt kød. Disse proteiner er som regel mindre gode dels fordi, disse indeholder en høj mængde af animalsk fedt. Samtidig tager kroppen også utrolig lang tid om, at fordøje de røde kød. Ja der går faktisk helt op til 72, fra du spiser en rød bøf, til den er kommet hele vejen igennem systemet.

Damp gerne dine grøntsager

Farvede grøntsager er de bedste. Især de røde og de grønne grøntsager. Det er en generel misforståelse, at grøntsager mister deres vitaminer når de bliver varmet. Faktisk er det meget nemmer for kroppen, at optage grøntsagernes betakaroten, hvis grøntsagerne varmes. Betakaroten som er i grøntsagerne omdanner kroppen til A vitaminer.

Koger du grøntsagerne i vand mister de mellem 20-50% af deres vitaminer, mineraler og andre gavnlige stoffer. Derfor anbefaler man at du istedet for at koge grøntsagerne damper dem. På Emma’s blog kan du læse meget mere om sundhed, og hvordan du finder vejen til et sundere liv.