Bakers cyste skal ofte behandles for gå helt væk

Bakers cyste er en blæreformet udposning af knæets slimhinde. Blæren er placeret i knæhasen som en udfyldning. Mange cyster er ganske små og opdages ved et tilfælde, mens andre hæver mere op, så det strammer en del og hævelsen kan give smerter i knæhasen. 

Cysten vil forsvinde, hvis knæet holdes i ro, men det vil ofte komme igen. I sjældne tilfælde kan cysten briste og give pludselig smerter i underbenet. 

Bakers cyste er en ufarlig tilstand, der kræver behandling, hvis cysten har kunnet mærkes i over en måned. Du kan læse mere om, hvorfor cysten opstår, og hvordan den behandles herunder. 

Hvad er symptomerne på Bakers cyste?

Langt de fleste cyster opdages tilfældigt, da de er meget små og ikke generer. I begyndelse føles det som en mindre spænding i knæhasen. Det kan senere ses som en hævelse, der er tydelig, når knæet er strakt. 

Du skal være opmærksom, hvis du oplever en hævelse på bagsiden af knæet, samtidig med at du får føleforstyrrelser i skinnebenet og foden. Dette kan være et tegn på, at cysten har forårsaget en nervepåvirkning.

Hvordan behandler man Bakers cyste? 

I langt de fleste tilfælde kræver cyster ikke behandling hos børn, da de forsvinder af sig selv efter nogle år. 

Hos voksne afhænger behandlingen af årsagen. Her kan Bakers cyste være forbundet med andre tilstande i knæleddet som eksempelvis leddegigt eller meniskskader. 

Hvis selve cysten brister, så bør du løfte benet op og anvende komprimerende bind eller støttestrømper. 

Din læge kan suge indholdet af cysten ud, der vil give en midlertidig lindring. Denne metode er dog forbundet med en risiko for betændelse. Hvis selve årsagen til dannelsen af cysten ikke behandles, vil den hurtigt komme tilbage. 

Hvis cysten er så stor, at den generer blodkar eller nerver i knæhasen, skal den fjernes ved en operation. 

Osteopatisk behandling af Bakers cyste

En osteopatisk behandling har en anderledes tilgang til behandlingen af en cyste, hvor der er fokus på hele kroppen fremfor blot at undersøge knæet. 

Dette kan ofte have en positiv effekt, når du skal have undersøgt, hvad der er årsagen til den irritation og ømhed, som ofte hænger sammen med Bakers cyste. 

Sommetider kan Bakers cyste skyldes, at muskelhinden, som ligger omkring organerne, er for stram. Det kan betyde, at systemet omkring lysken, hvor der løber en vene, arterie og nerve igennem helt ned til bagsiden af knæet, bliver klemt. 

En anden årsag kan findes, hvis kroppens evne til at pumpe blod og væske via kroppens vene- arteriesystem er påvirket. Det kan være en årsag til, at knæet fortsætter med at være hævet. 

For at afhjælpe cysten vil man i sådan et tilfælde undersøge alle de systemer i kroppen, der kan være hæmmede. Det giver kroppen bedst mulige forudsætninger for at hele sig selv.