Ny bil: Skal du vælge et autoriseret eller frit værksted?

Når du ejer en bil med fabriksgaranti, kan du frit vælge, om du vil køre din bil til et autoriseret eller et uafhængigt serviceværksted. Så længe bilen bliver serviceret efter producentens anvisninger, vil bilen stadig være dækket af garantien. Det siger EU-lovgivningen på området. Du kan altså som udgangspunkt helt frit vælge værksted, når du skal have bilen til service eller reparation. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, når du står med valget mellem et autoriseret og et frit værksted.

Når du vælger et frit værksted, ligger bevisbyrden hos dig selv med garantireklamationer, hvis det viser sig at serviceeftersynet ikke er foretaget i overensstemmelse med producentens anvisninger eller mangelfulde reparationer har ført til følgeskader på bilen. Som bilejer skal du altså kunne bevise, at bilen er blevet vedligeholdt korrekt og ifølge bilens servicebog – og du skal derfor sørge for at få udførlig dokumentation fra værkstedet, hvis du vælger et frit værksted til at servicere eller reparere din bil. Dokumentation indbefatter her f.eks. specifikation af faktura, arbejdskort og lignende. Du skal her sørge for at fakturaen indeholder alle detaljer om de udskiftede sliddele, typebetegnelse og leverandørens bestillingsnummer. Hvis du i stedet vælger et autoriseret værksted, holder værkstedet styr på al dokumentation for dig og ajourfører løbende din servicebog – og du kan derfor altid være sikker på, at du altid er dækket 100 % af fabriksgarantien.

Frie værksteder har erfaringer med mange flere bilmærker – og de tilbyder ofte billigere serviceeftersyn og reparationer, da de netop ikke er certificeret i ét enkelt bilmærke. Du kan altså i mange tilfælde få lige så god service og lige så god kvalitet til en lavere pris på et frit værksted.

Autoriserede værksteder benytter certificeret udstyr og har et gennemgående kendskab til lige netop din bil. Når du har din bil til service på et autoriseret værksted, benytter de diagnosetestere til at finde og rette fejl på bilen samt opdatere bilens computer med den nyeste software, så køreegenskaber, miljøhensyn og brændstoføkonomi hele tiden bliver optimeret. Du er altså altid garanteret de nyeste opdateringer til lige præcis din bil fra producentens side. Derudover benytter autoriserede værksteder også originale reservedele samt arbejder efter leverandørens krav.

Der er altså fordele ved at vælge et autoriseret værksted, hvis man gerne vil være sikker på at være 100 % dækket af fabriksgarantien med sin nye bil, men så længe man bare husker at samle dokumentation for service og reparationer, kan du sagtens vælge et frit værksted.

Hvis du leder efter et autoriseret værksted til enten Peugeot, Citroën, Opel, Mazda eller Suzuki, kan du med fordel vælge Aunsbjerg. De har afdelinger i både Kolding, Horsens og Aarhus. De tilbyder dog også service og reparation af andre mærker til fair priser.