Guide: Sådan kontrollerer du, om du har brug for nyt tag

Guide: Sådan kontrollerer du, om du har brug for nyt tag

Det skal ikke være nogen hemmelighed: Taget er en vigtig del af husets hele – og derfor skal du passe på det! Det første skridt til at passe godt på sit tag er jævnligt at kontrollere, om det er blevet udsat for skader. Men hvordan gør man det? Læs med her, hvor vi giver dig guiden!

Hvorfor er det vigtigt?

“Kan man ikke bare vente, til der rent faktisk er kommet en skade på taget?” Tænker du måske. Det er selvfølgelig en mulighed, det er bare langt fra din bedste og billigste mulighed. Hvis du ikke jævnligt sørger for at kontrollere tilstanden på dit tag, så risikerer du nemlig, at der opstår større vand- eller fugtskader.

Taget er jo med til at beskytte resten af huset, hvorfor det kan have fatale konsekvenser – ikke bare for taget, men for resten af huset, – hvis du vælger at ignorere en begyndende skade (eller ikke kigger efter den).

Først og fremmest: tagrenden

Tagrendens funktion er jo faktisk at beskytte taget, hvorfor det ikke gør et godt job, såfremt det er tilstoppet. Det kan nok ikke undgås, at der kommer blade og andet skidt i tagrenden i løbet af efteråret, så det er bare med at komme op på stigen og få dem fjernet, før du står med en vandskade.

Her skal du tjekke efter skader

Det første der er vigtigt at inspicere ved et tagtjek, er, hvorvidt rygningens tilstand, dvs. toppen af taget, er intakt. Derefter kan du begynde at tjekke for utætheder omkring tagets inddækninger (ofte kendetegnet ved bukket metal), altså der hvor objekter stikker op over overfladen på taget. Det kan f.eks. være inddækninger omkring skorstene, antenner, kviste og lignende.

Derefter skal du naturligvis tjekke dine tagsten for revner, sprækker eller afslåede stykker. Dertil er det også vigtigt, at du kontrollerer, at tagbelægningen ligger, så vandet føres væk fra overfladen og ikke får lov at ligge på toppen af taget, hvor det i længden vil kunne sive ned i de indre tagkonstruktioner og være skyld i store vandskader.

Det allerbedste råd vi kommer til at tilbyde i denne artikel, er: Ring efter hjælp, hvis du oplever utætheder eller forandringer i din tagkonstruktion!

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt din kontrol har være tilstrækkeligt, er det en god idé at ringe efter en taglægger. Bor du i den nedre del af Danmark, kan du finde en god taglægger i Haderslev her.