Forårsprojekter i hjemmet: Giv terrassen og plænen nyt liv

Det er skønt at kunne tilbringe flere timer ude på terrassen, når vejret og temperaturen tillader det. Det er heller ingen hemmelighed, at det omskiftelige vejr sætter sine spor på terrassens udseende. Hvordan din terrasse er placeret i forhold til huset og solen, påvirker også, hvordan den med tiden kommer til at se ud.

Eksempelvis er en terrasse med fuld sol mindre tilbøjelig til at blive angrebet af flisepest. Er terrassen omkranset af en græsplæne, kan det også være, du skal give den en kærlig hånd. Både vådt vejr og tørke kan gøre græsplænen trist at se på. Hvis du leder efter tips til, hvordan du giver din terrasse nyt liv, så læs med i dette blogindlæg.

Giv terrassefliserne et nyt udseende

Dine terrassefliser kan både blive ramt af ukrudt, mos og flisepest. Flisepest er sværere at få bugt med, og flisepesten består både af svamp og blågrønne eller grønne alger. Er flisepest et tilbagevendende problem, kan det være, fordi din terrasse er placeret i skyggen. Skygge er guf for flisepest, og det samme er fugt. Netop derfor kan det være en god idé at have en terrasse med en solrig placering, da solens lys over længere tid reducerer flisepesten.

Dog er det et langt enklere haveprojekt at fjerne flisepesten end at anlægge en helt ny terrasse et andet sted i haven. For at slippe af med flisepest er det oplagt at vælge at få renset fliserne. Rensning af fliser kan foregå på flere måder, og hvilken løsning du skal vælge, afhænger af flisernes tilstand. Eksempelvis kan du vælge flydende fliserens, som giver et langtidsholdbart resultat. Eller du kan vælge at bruge en terrassevasker, som fjerner flisepesten hurtigere, men har et knap så langvarigt resultat. Du kan sagtens selv klare rensningen af fliserne, men der findes også firmaer, som har specialiseret sig inden for rensning af fliser.

Få en grønnere og mere livlig græsplæne

Der er ingen tvivl om, at en helt grøn og jævn græsplæne er mange boligejeres drøm, og en grøn plæne er også skøn at kigge på. Ikke desto mindre kan det være svært at holde græsplænen pæn. Den kan ligesom terrassen blive angrebet af mos og ukrudt, og der kan sågar være bare pletter i græsplænen. Det er ikke kønt at se på, men det er der heldigvis råd for. Du kan gøre plænen mere grøn og livlig ved at strø nye græsfrø.

Når du vælger græsfrø, skal du være opmærksom på sammensætningen af græssorter. Hver græssort har bestemte egenskaber, og egenskaberne er essentielle for at opnå et ensartet resultat i din have. Er det græsset i skyggen, som trænger til en opfriskning? Så skal du vælge en anden græssort, end hvis græsset skal sås et solrigt sted. Derudover kræver det også lidt forberedelse at så nye græsfrø:

  • Strø græsfrøene, når temperaturen overstiger ti grader, og mens jorden stadig er lettere fugtig. Slutningen af sommeren eller starten af efteråret er det ideelle tidspunkt.
  • Jorden skal være løsnet og gennemfugtet. Forbedr jorden ved at iblande ekstra muld.
  • Sørg for, at jorden er jævnet ud. Find riven frem, og riv jorden godt igennem.
  • Strø græsfrø på jorden ud fra instrukserne på posen. På posen med græsfrø står der, hvor mange gram frø pr. kvadratmeter du skal bruge.
  • Frøene skal have god kontakt til jorden. Det opnår du ved at tromle jorden.