5 gode fif der kan hjælpe dig med at mestre tæpper

Tæpper, herunder særligt ægte tæpper, er en lækker tilføjelse til enhver bolig. Et godt tæppevalg kan ofte løfte boligindretning til nye højder og har en masse visuelle såvel som praktiske fordele. At ramme det rigtige tæppe er derfor en evne enhver boligindretter bør mestre.

Det er dog ikke en evne alle føler de har, og mange kan måske blive lidt overvældede af de forskellige overvejelser i forbindelse med et tæppekøb. Heldigvis kan du med nogle få gode råd gøre det lettere for dig selv at vælge det rette tæppe. Følge med her når vi guider dig gennem 5 fif der kan hjælpe dig på vej til at mestre tæpper i dit hjem.

1 – Hvorfor vil du have et tæppe?

Første ting du bør gøre når du går på tæppejagt, er at spørge dig selv, hvorfor vil du egentlig have et tæppe? Dette kan virke lidt spøjst, men det er værd at tænke lidt grundigt over. Hvad du vil have ud af tæppet, har nemlig alt at gøre med hvilket tæppe du bør vælge.

Du kan selvfølgelig måske have indstillingen ”jeg vil bare gerne have et tæppe”. Dette er helt ok, men overvej om det du egentlig siger ikke er ”jeg vil have et tæppe, fordi jeg synes de er flotte”. Dette er en klassisk indgang til tæpper, og egentlig et fint sted at starte. Ved du ikke mere specifikt hvad du foretrækker i tæpper, kan du nok finde inspiration i de følgende fifs.

2 – Balancer stil og funktion

Punkt nummer to er måske der hvor de fleste førstegangskøbere af tæpper går mest galt i byen. Har man udgangspunktet vi talte om i det foregående afsnit, er det nemt bare at finde det tæppe man synes er flottest og så vælge det. Her er det altså vigtigt at man bevarer sit overblik og tager de mere praktiske overvejelser indover.

Skal du for eksempel bruge tæppet et sted hvor man går meget, en gang eller lignende, kan det blive et helvede hvis du vælger et langluvet tæppe, da dette let tiltrækker snavs. Et sådant tæppe vil passe bedre i for eksempel soveværelset hvor det kan give lidt ekstra fodvarme. Der er mange af sådanne overvejelser du kan støde på, det vigtige er bare at du er opmærksom på dem.

3 – Hvor lang tid vil du have tæppet?

Et andet område mange måske ikke lige har med i deres overvejelser, er hvor lang tid de vil have tæppet. Tæpper kan jo være en lidt stor investering, så det giver mening at tænke nogle år ud i fremtiden inden man vælger.

Er du typen der skifter ud i din boligindretning hvert 3. år, er et flot og ægte tæppe måske ikke den bedste løsning. Vil du alligevel have det, så vælg det i nogle farver og i et mønster der passer til meget forskelligt. Ved at vælge nogle lidt neutrale farver og minimalistiske mønstre, kan et tæppe nemt indgå i mange forskellige indretninger hen over årene.

4 – Tæppets størrelse

Størrelsen på tæppet er også altid værd at have in mente. For store tæpper bliver bøvlede og kan i værste fald end op med at ligge og blive foldet under en sofa eller lignende, mens for små tæpper får rummet til at virke helt ude af proportioner. At finde den gyldne middelvej er altså helt essentielt.

Sørg derfor at mål det område du vil lægge tæppet godt op inden du går på jagt. Overvej også hvilke møbler der eventuelt skal stå ovenpå tæppet og hvor meget af tæppet de ”skygger for”. Tænk også på at størrelse først og fremmest er en visuel ting i boligindretning. To ens tæpper størrelsesmæssigt kan virke forskellige i størrelse alt afhængig af farve og mønster.

5 – Flere tæpper?

Sidste fif er at overveje om du måske skal have flere tæpper, enten nu eller på et senere tidspunkt. Dette er særlig vigtigt hvis du skal have flere tæpper, for eksempel i et rum som stuen, hvor man ofte kan bruge flere tæpper. Her kan de enten bruges til at binde rummet sammen ved at matche hinanden, eller bruges til at skabe kontraster mellem rummets dele.